Tingbergshallen, Kungsbacka
art@kungsbackatkd.se

Teori

Choi.HongHi

General Choi Hong Hi

Choi Hong Hi föddes 1918 och under andra världskriget blev han fängslad pga den koreanska självstädighetsrörelsen. I fängelset fortsatte han att hålla sig i form och han fick med både vakter och andra fängelsekamrater i sina övningar.

1945 när kriget var över blev han befriad och blev en av de officerare som började bygga upp en ny självständig koreansk armé och gjorde snabbt karriär då han blev utsedd till huvudinstruktör för självförsvarsträningen i den amerikanska militärpolisskolan.

1954 började han sätta ihop tekniker, träningsmetoder samt moraliska och filosofiska principer och den 11 april 1955 använde man första gången ordet Taekwon-Do.

ITFv3

Kampsporten Taekwon-Do

CHON JI

Chon-Ji betyder bokstavligen himmelen och jorden. Det är i orienten tolkat som skapelsen av jorden och början av mänskligt liv. Därav är det den första tullen och består av två liknande moment för att representera himmelen och jorden. Totalt är det 19 rörelser i mönstret.

DAN GUN

Dan-Gun hette den helige och legendariske Dan Gun som grundade Korea år 2333 före Kristus. Detta mönster består av 21 rörelser.

DO SAN

Do-San är pseudonym för patrioten Ahn Chang Ho (1876-1938). De 24 rörelserna i mönstret symboliserar hans hela liv vilket han ägnade åt fortsatt utbildning av Korea och dess självständighetsrörelse.

WON HYO

Won-Hyo var den berömde munken som introducerade Buddismen i Silla riket år 686. Mönstret består av 28 rörelser.

YUL GOK

Yul-Gok  är pseudonym för den store filosofen och lärlingen Yi I (1536 – 1584) som fick smeknamnet ”Confucius av Korea”. De 38 rörelserna i mönstret syftar till hans födelseort på 38 bredgraden.

JOONG GUN

Joong-Gun var namnet på patrioten An Joong Gun. Han mördade den förste japanske generalguvernören i det av Japan ockuperade Korea. De 32 rörelserna i mönstret representerar Ahn's ålder när han avrättades av ockupationsmakten i fängelset Lui Shung 1910.

TOI GYE

Toi-Gye är pseudonym för lärlingen Yi Hwang (1600-talet) som var en auktoritet inom neo-confucianism. De 37 rörelserna i mönstret syftar till hans födelseplats på 37 breddgraden.

HWA RANG

Hwa-rang (Ungdomens blomma) hette den ungdomsgrupp ”Hwa-rang Do” som har sitt ursprung i Silla dynastin under början av 600-talet. De 29 rörelserna i mönstret syftar till 29:e infanteridivisionen, där taekwon-do utvecklades.

CHOONG MOO

Choong-Moo var födelsenamnet på amiral Yi Sun-Sin av Yi-dynastin. Det ryktas att han byggde det första bestyckade slagskeppet (kobukson) år 1592 vilket är en föregångare till dagens U-båt. Anledningen att tullen avslutas med en vänster handattack är för att symbolisera hans beklagliga död, utan att fått chansen att visa sin enorma potential, bunden av lojalitet mot sin kung.