Teori – Utvecklad

Alla mönsters betydelse

Chon-Ji betyder bokstavligen himmelen och jorden. Det är i orienten tolkat som skapelsen av jorden och början av mänskligt liv. Därav är det den första tullen och består av två liknande moment för att representera himmelen och jorden. Totalt är det 19 rörelser i mönstret.

Dan-Gun hette den helige och legendariske Dan Gun som grundade Korea år 2333 före Kristus. Detta mönster består av 21 rörelser.

Do-San är pseudonym för patrioten Ahn Chang Ho (1876-1938). De 24 rörelserna i mönstret symboliserar hans hela liv vilket han ägnade åt fortsatt utbildning av Korea och dess självständighetsrörelse.

Won-Hyo var den berömde munken som introducerade Buddismen i Silla riket år 686. Mönstret består av 28 rörelser.

Yul-Gok  är pseudonym för den store filosofen och lärlingen Yi I (1536 – 1584) som fick smeknamnet ”Confucius av Korea”. De 38 rörelserna i mönstret syftar till hans födelseort på 38 bredgraden.

Joong-Gun var namnet på patrioten An Joong Gun. Han mördade den förste japanske generalguvernören i det av Japan ockuperade Korea. De 32 rörelserna i mönstret representerar Ahn’s ålder när han avrättades av ockupationsmakten i fängelset Lui Shung 1910.

Toi-Gye är pseudonym för lärlingen Yi Hwang (1600-talet) som var en auktoritet inom neo-confucianism. De 37 rörelserna i mönstret syftar till hans födelseplats på 37 breddgraden.

Hwa-rang (Ungdomens blomma) hette den ungdomsgrupp ”Hwa-rang Do” som har sitt ursprung i Silla dynastin under början av 600-talet. De 29 rörelserna i mönstret syftar till 29:e infanteridivisionen, där taekwon-do utvecklades.

Choong-Moo var födelsenamnet på amiral Yi Sun-Sin av Yi-dynastin. Det ryktas att han byggde det första bestyckade slagskeppet (kobukson) år 1592 vilket är en föregångare till dagens U-båt. Anledningen att tullen avslutas med en vänster handattack är för att symbolisera hans beklagliga död, utan att fått chansen att visa sin enorma potential, bunden av lojalitet mot sin kung.

Inför graderingen

Under den här delen kommer du hitta blandad sammanfattad fakta som är bra inför teoridelen på graderingar. Observera att denna information är sammanfattad och andra frågor kan komma på graderingen som inte står med här. Där med rekommenderar jag er att köpa teoriboken för mer detaljerad fakta och vara uppmärksam och nyfiken och fråga under träningar för att göra din teorikunskap komplett. Nuvarande information är mestadels grundläggande information för de lägre bältena. Mer teoretiska kunskaper kan krävas för de högre bältena.

10 Kup = Vitt bälte och 9 kup = Vitt bälte med gult sträck
Det vita bältet symboliserar nybörjare då du precis börjat utveckla mina taekwondokunskaper
8 kup = Gult bälte och 7 kup = Gult bälte med grönt sträck
Den gula färgen symboliserar fröet som planteras och slår rot i jorden som en metafor för hur din grundläggande kunskap börjar bilas
6 kup = Grönt bälte och 5 kup = Grönt bälte med blått sträck
Den gröna färgen symboliserar växtligheten på växten som nu börjar växa som en metafor för hur kunskap inom taekwondon växer
4 kup = Blått bälte och 3 kup = Blått bälte med rött sträck
Det blå bältet symboliserar himlen som växten växer emot och börjar bli stor som en metafor för att vår kunskap börjar sig stor inom taekwondon
2 kup = Rött bälte och 1 kup = Rött bälte med svart sträck
Det röda bältet symboliserar fara för andra då din kunskap taekwondo är så hög och visar på mycket självkontroll både fysiskt och psykiskt.

General Choi Hong Hi

Choi Hong Hi föddes 1918 och under andra världskriget blev han fängslad pga den koreanska självstädighetsrörelsen. I fängelset fortsatte han att hålla sig i form och han fick med både vakter och andra fängelsekamrater i sina övningar.

1945 när kriget var över blev han befriad och blev en av de officerare som började bygga upp en ny självständig koreansk armé och gjorde snabbt karriär då han blev utsedd till huvudinstruktör för självförsvarsträningen i den amerikanska militärpolisskolan.

1954 började han sätta ihop tekniker, träningsmetoder samt moraliska och filosofiska principer och den 11 april 1955 använde man första gången ordet Taekwon-Do.

Kampsporten Taekwon-Do